Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sinä, joka olet ostoaikeissa...

 

Tärkeintä tulevalle shirenomistajalle on löytää luotettava myyjä. Sellainen taho, joka tuntee rodun läpikotaisin ja jonka puoleen voit aina kääntyä. On olemassa paljon kasvattajia ja välittäjiä, jotka eivät välttämättä tunne shiren rotuominaisuuksia ja esim. mahdollisia sairauksia. Jos et tunne olevasi varma hevosvalinnastasi, sinun kannattaa tutustua mahdollisimman laajasti myytävänä oleviin hevosiin ja tavata useampia kasvattajia tai myyjiä. He voivat evästää sinua esim. tärkeissä jalka-asennoista ja muista huomioitavista seikoista. 

Ota huomioon seuraavat asiat:

1. Shire on suurikokoinen hevonen, joka tarvitsee paljon tilaa ja paljon ruokaa! Sinun tulee varautua 20-30kg:n heinän kulutukseen päivässä. (=n.2-3kpl ns. pieniä paaleja). Hevosen tulisi saada vapaasti heinää.

2. Väkirehun tulisi olla rasva- ja kuitupitoista, mutta tärkkelystä (sokeria) olisi hyvä olla mahdollisimman vähän. Noin puolella raskaiden kylmäverirotujen edustajilla on alttius sairastua EPSM-lihasrappeumasairauteen. Tällaisella hevosella juuri sokeripitoinen ruokavalio voi laukaista oireet. (Oireet muistuttavat lannehalvauksen oireita, suom.huom.) Väkirehun määrät ovat hyvin yksilöllisiä, riippuen  hevosen käyttötarkoituksesta, rasituksen laadusta ja kasvuvaiheesta. Jos oman hevosen kohdalla arviointi on vaikeaa, kannattaa kysyä apua joltain toiselta rodun harrastajalta. Muiden rotujen rehunkäyttökyky ja yleinen ravinnontarve poikkeaa shireistä paljonkin, joten kannattaa kääntyä oman rodun omistajien puoleen.

3. EPSM:n lisäksi osa shireistä kärsii valitettavasti kesäihottumasta.

4. Kengittäjän tulee tuntea isojen kylmäveristen kavion erikoispiirteet: kaviot ovat lähes pyöreät, jopa ovaalit. Kaviota ei saa vuolla tästä luontaisesta muodosta pois - isolla hevosella tulee olla isot kaviot ja tietty muoto, että luontainen iskunvaimennus toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

5. Jalkakapi yms. "tupsujalkaisten" hevosten vaivat voivat tulla ikävinä yllätyksinä. Jalkojen kuntoa tulee tarkkailla ja hoito aloittaa, mikäli hevonen on rauhaton, puree vuohisiaan tms. tai jaloissa on haavaumia.

6. Suomen Clydesdale- ja Shirehevosyhdistys suosittelee hevosen ollessa 8-10v, jalkojen kuvaamista. (Rodun suuripainoisuus monesti aiheuttaa nivelten kulumista massan alla.)Jos olet valmis edelläoleviin haasteisiin ja shire tuntuu vieläkin omalta rodulta, ota yhteyttä muihin harrastajiin ja liity pikimmiten yhdistyksen jäseneksi! Jäsenfoorumilla käydään vilkasta keskustelua rodusta ja muut jäsenet tulevat tutuiksi. Tervetuloa hienon rodun pariin!